COMMERCIEEL OF NIET?
In het jaar 496 uitgeroepen tot de dag van Valentijn. En nog steeds doen we elk jaar mee op 14 februari. We hebben het natuurlijk over Valentijnsdag. Commerciële onzin denk je misschien? Voor sommige wel. Zo’n 66 procent van de Nederlanders vindt dat Valentijnsdag te commercieel is geworden. Want waarom hebben we eigenlijk een speciale dag nodig om lief te zijn voor een ander? Dat kan toch elke dag? Toch is Valentijnsdag een eeuwenoude traditie. En verre van commercieel.
SINT VALENTIJN
Er zijn door de geschiedenis heen minstens zeven Sint Valentijns geweest. Velen van hen zijn waarschijnlijk één en dezelfde persoon.
Wist je bijvoorbeeld dat het heel ver terug gaat in de tijd? Het verhaal over de priester Valentinus komt in de geschiedschrijving het vaakst terug. Hij leefde rond 260 na christus in Rome. Keizer Claudius II had in die tijd bedacht dat een soldaat die onder de plak zit, niet goed kan vechten. Hij schreef daarom een wet uit die het soldaten verbood om te trouwen. Priester Valentinus vond dat maar onzin. De liefde was toch veel belangrijker dan oorlog voeren? Hij trouwde daarom in het geheim toch vele verliefde stellen. Totdat de keizer erachter kwam en hem in de gevangenis gooide. Maar de priester, die zelf ook niet van steen was, werd verliefd op de blinde dochter van zijn bewaker.
Hij schreef haar lange liefdesbrieven en wist het meisje in de tussentijd ook nog van haar blindheid te genezen. Op de dag van zijn executie, 14 februari, stopte hij haar nog net voor de onthoofding een laatste briefje toe: van je Valentijn.
Nu is een lange brief schrijven natuurlijk een beetje gedateerd en geven we anno 2018, liever ons geld uit aan een mooi cadeau of een heerlijk diner
Of we eten chocolade, heel veel. En laatchocolade nou net dat geluksgevoel geven, dat heel goed samengaat op Valentijnsdag.
GELUKSGEVOEL
Als je chocolade eet, komt namelijk ‘endorfine’ in je hersenen vrij. Endorfine is een stof die door je lichaam gemaakt wordt, en voor een blij en gelukkig gevoel zorgt.
Bepaalde stoffen die hierin zitten zorgen ervoor dat de endorfine wordt aangemaakt. Ook het feit dat chocolade zo fijn gaat smelten zodra het in je mond terechtkomt. Dat is blijkbaar een ervaring die je lichaam prettig vindt. Want het gevoel dat chocolade je geeft, geeft op zijn beurt een seintje aan je hersenen om endorfine aan te maken.
Dus met chocolade worden we een beter mens. Bij Brasserie Le Nord besteden we ook graag aandacht aan gerechten met chocolade. Zo kun je ook kiezen voor een selectie van lekkernijen bij je koffie, de café complet, waarvan de bonbons en de koekjes verzorgd worden door leverancier Top’s Edelgebak. Daarnaast liggen er natuurlijk ook de huisgemaakte chocoladetruffels op de etagère.
TOP’S EDELGEBAK
Leuk om te weten is dat Top’s Edelgebak, momenteel gerund door Arjan en Saskia Bras, ook al heel lang bestaat. In 1934 is dit familiebedrijf opgericht en inmiddels zijn zij al heel wat jaren bekend om het leveren van kwaliteit en de toewijding naar klanten toe.
Speciaal voor Valentijnsdag bieden wij je een heerlijke verwennerij van het huis na het diner voor bij de koffie.
Een selectie van drie bonbons van Top’s edelgebak.
Je kent het spreekwoord ‘liefde gaat door maag’ vast wel. Daar zijn wij het helemaal mee eens.
Zien we je op Valentijnsdag?
Gerelateerde berichten
- Wat hebben Peeze, Brasserie Le Nord & de Bilt gemeen met elkaar?
- Nadine is event coördinator bij Brasserie Le Nord – Quick Q&A
- Trouwen bij Brasserie Le Nord
- Zakelijke catering in Kaprun